Hmmm, ik heb een nieuwe favoriete lunch/diner! Deze rode linzensoep heeft maar weinig voorbereiding nodig en moet daarna nog even pruttelen. Linzen zitten bomvol eiwitten en bevatten ze complexe koolhydraten, Vitamine B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink. Kortom hartstikke gezond! Zeker het proberen waard ;)
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 wortels
- 175 gram rode linzen
- 4 tomaten
- 2 x 1 liter gekookt water
- Peterselie
- Paprikapoeder
- Koriander
- Zout en Peper
- Olijfolie of kokosolie
.. en meer kruiden die je lekker vindt.
Hoe maak je het?
Breng ongeveer 1 liter water aan de kook met de waterkoker. Snijd aan de onderkant van de tomaten een kruisje en doe ze in een kom. Als het water gekookt is schenk je het over de tomaten. Laat dit ongeveer 15/20 minuten staan. Je kan dan heel gemakkelijk het velletje van de tomaten aftrekken.
Ondertussen snijd je de ui en knoflook in stukjes. Dat hoeft niet heel netjes. Zet een grote soeppan op het vuur en doe er wat olijfolie of kokosolie in. Als de pan warm is fruit je de ui met de knoflook aan. Zet het vuur niet te hoog, want dan kan de knoflook verbranden en die smaak is niet lekker. Terwijl de ui en knoflook op het vuur staan, snijd je de wortels in schijfjes of blokjes. Breng nog een keer een liter water aan de kook met de waterkoker.
Dan zijn ongeveer de tomaten wel klaar en kun je het vellettje er aftrekken. Snijd de tomaten vervolgens in grote blokjes. Ook dat hoeft niet heel netjes. Doe de tomaten en worteltjes bij de knoflook en ui. Doe er wat kuiden bij. Ik heb paprikapoeder, peterselie, koriander, peper en zout gebruikt. Als het water gekookt is doe je die in de pan en doe je ook direct de linzen er bij. Even doorroeren, deksel er op en op middelhoog vuur even laten pruttelen.
Ik heb mijn soep ongeveer een halfuur gekookt en af en toe even doorgeroerd. Bij mij was de soep toen al best dik geworden en voor mij prima. Heb je liever een meer vloeibare soep dan is ie al eerder klaar. Kijk dus om 10 minuten even of het al naar je wens is. Als de soep klaar is kun je er nog wat kruiden doorheen doen voor nog meer smaak.
En dan is de soep alweer klaar. Je kan het de volgende dag in een bakje doen om mee te nemen naar school of werk.
Enjoy!
Dominique
Het ziet er heerlijk uit. Eerder gele dan roze linzensoep :P
BeantwoordenVerwijderen