woensdag 2 april 2014

Gezonde pitabroodjes



















Wanneer je dit eet voelt het alsof je aan het 'cheaten' bent, maar dat is niet het geval. Dat zijn, naar mijn mening, de beste recepten.. Oops! :) Het zijn een soort pitabroodjes, maar je kan het ook eten als een hamburgerbroodje of gewoon als broodje. Natuurlijk weer makkelijk en niet al te duur! 

Wat heb je nodig?


Voor 12 broodjes:

  • 445 gram speltmeel (te koop bij bijv. Jumbo)
  • 7 gram gist
  • 280 ml lauwwarm water
  • 15 ml olijfolie
  • 1 tl zout 
De volgende keer ga ik er wat kruiden zoals peterselie en knoflook doorheen doen, want nu was de smaak van de pitabroodjes erg neutraal.

Voor de vulling:


  • 2 kipfilets
  • 5 eetlepels olijfolie 
  • halve citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • eetlepel honing
  • peper en zout 
  • halve theelepel cayennepeper 
  • IJsbergsla 

Je kan natuurlijk ook een andere vulling of marinade maken :) 


Hoe maak je het?


Meng als eerste het water met olijfolie. Doe in een andere kom het speltmeel, zout en gist, roer dit ook even door. Zorg dat de kom met water en olijfolie de grootste is, want vervolgens doe je het meel bij het water en olijfolie. Doe het beetje bij beetje. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Het plakt ontzettend, dus doe wat speltmeel op je handen en blijf doorkneden. Maak er na 10 minuten een bol van en doe het in een kom. Doe er een vochtige theedoek overheen en laat het deeg een uur rijzen. 

Ondertussen snijd je de kip en maak je de marinade. Ik heb de marinade op gevoel en zonder recept gemaakt, maar het was eigenlijk wel lekker. Fris, maar niet overheersend. Meng voor de marinade de olijfolie, citroen, gesneden knoflook, honing, peper en zout en wat cayennepeper door elkaar. Doe de gesneden kip er in en laat dit ook voor een uur staan. 

Ik heb er ook nog een soort tzatziki bijgemaakt van geitenyoghurt, wat citroensap, teentje knoflook en kleine stukjes komkommer 

Wanneer het uur bijna voorbij is, verwarm je de oven voor op 250 graden Celcius. Van het deeg maak je kleine 'koekjes'. Ik had ze niet heel erg plat gemaakt, waardoor het meer begon te lijken op kaiserbroodjes. Zorg er dus voor dat ze echt helemaal plat zijn. De pitabroodjes gaan vervolgens voor 6-10 minuten in de oven. Ondertussen bak je de kip gaar. Als de broodjes klaar zijn, kun je ze vullen met de kip. Lekker met wat ijsbergsla, komkommer en de 'tzatziki' 

Wat zou jij als vulling maken?


Enjoy, 

Dominique 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten