woensdag 6 november 2013

Ingrediënt van de week: Zoete Aardappel

Supergezond: zoete aardappel

Een nieuwe rubriek op suikervrijeten: Ingrediënt van de week. Elke week vertel ik over een product. Of het goed voor je is en waar het dan goed voor is. En natuurlijk wat je er van kan maken. We beginnen de eerse Ingrediënt van de week met de Zoete aardappel.... de wat? Een aardappel die zoet is, dat klinkt echt heel vies. Lees verder om er achter te komen of het echt zo vies is.


Dat is wat ik dacht. Een zoete ingrediënt bij je heerlijke stukje kipfilet past toch helemaal niet. Na veel gelezen te hebben over de zoete aardappel probeerde ik het dan toch en wauwwww.... wat is dit lekker!!

Niet alleen lekker, maar ook nog eens rete gezond dus dit leek me een perfect ingrediënt voor de eerste Ingrediënt van de week.

Wat is een zoete aardappel
Het heet een aardappel, maar het is helemaal geen aardappel. De zoete aardappel behoort tot de Windefamilie en dit zijn zetmeelhoudende knollen (ook wel bataat genoemd). Officieel horen die bij de groenten.

Wat zit er in?
Zoete aardappel zorgt voor een stralende huid (wie wil dat nou niet?) doordat er erg veel Vitamine A in zit. Ook bevat de zoete aardappel veel Vitamine C, kalsium, magnesium, kalium en 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Zoete aardappel bevat minder koolhydraten dan de normale aardappels en door de vele vezels zit je net snel vol en ben je langer verzadigd.

Waar kan ik het kopen?
Deze blog gaat over budget clean recepten. Veel superfoods zijn prijzig, maar deze supergood is zeer budget (yes yes). Ze worden namelijk bij Lidl verkocht.






Bereiden
Je kan zoete aardappel op ontzettend veel manier bereiden: koken, bakken, poffen, grillen, ga zo maar door. In onderstaand recept heb ik de aardappel gebakken, lekker snel en makkelijk.

Zoete aardappel met gegrilde zalm
2 personen
Ingrediënten:
- 1 zoete aardappel
- 2 moten zalm (mag diepvries zijn)
- Knoflook
- Groenten (naar eigen smaak)

Wat moet je doen?

1. Snijd de zoete aardappel in blokjes. Dat is wel even klus. Hij is heel erg hand dus je hebt aardig wat kracht nodig.
2. Doe wat olie in de pan en doe de zoete aardappel er bij. Je kan er wat knoflookkruiden over heen doen. De zoete aardappel moet ongeveer een halfuur bakken.
3. Begin dan met het snijden van de groenten. Je kan alles doen wat jij lekker vindt. Ik heb nu courgette en paprika gebruikt. Ook hier kun je wat knoflookkruiden over heen doen.
4. Schep de zoete aardappel af en toe om.
5. Pak een andere pan en doe daar met wat olie de groenten in.
6. Zalm hoeft niet zo lang te bakken, dus die kun je 10 minuten voorat de zoete aardappel klaar is even bakken. De zalm kun je ook bij de groenten in de pan doen.

En dan is het alweer klaar en heb je een gerecht met veel vitaminen op tafel gezet!

Enjoy!

Dominique


Geen opmerkingen:

Een reactie posten