donderdag 30 januari 2014

Ingrediënt van de week: broccoli (+ recept)























Terug van weggeweest; het ingrediënt van de week! Deze week de broccoli! Mijn moeder maakte altijd broccoli voor mij, omdat het ongeveer de enige groente was die ik lekker vond. Dat is nu gelukkig wel veranderd :) Maar nog steeds is broccoli een van mijn favoriete groente. Waarom is het nou zo goed voor je en wat zit er precies in?

Volgens verschillende artikelen op internet is broccoli onwijs gezond en wordt het een superfood genoemd. Overal kom ik tegen dat broccoli je beschermt tegen kanker... wow! Uit onderzoek is ook gebleken dat bij 75% van de onderzochten de tumor is verkleind door het eten van broccoli. Dat lijkt me al genoeg om broccoli te gaan eten, maar er is nog meer!

Broccoli maakt jonger
Dat willen we allemaal :) Broccoli zorgt ervoor dat het verouderingsproces vertraagd wordt. Deze superfood bevat de chemische stof sulforafaan. Deze stof activeert anti-oxidanten en enzymen in inmmuuncellen. Dat voorkomt dat vrije radicalen cellen beschadigen. De vrij radicalen ontsaan door normale lichaamsprocessen als de omzetting van voedsel in energie. Beschadigde cellen zijn een belangrijke oorzaak van veroudering. Ze zorgen voor verstopte slagaders, reuma, suikerziekte en een zwakker immuunsysteem.



Broccoli bevat alles
Alle vitaminen die je kan bedenken zitten in broccoli, behalve vitamine D. Die wordt alleen aangemaakt door zonlicht en vitamine B12, die alleen door bacteriën aangemaakt worden. Ook bevat broccoli calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer en koper. Alles wat je nodig hebt! 


Broccoli helpt het geheugen
Bepaalde stoffen in de broccoli hebben hetzelfde effect als de medicijnen die voor Alzheimer gebruikt worden om de ziekte tegen te gaan. Er is nog niet bewezen dat het Alzheimer bestrijdt, maar wel dat door het eten van broccoli de hersenen minder snel slechter worden. 



Nog meer weetjes

Broccoli is ook goed als je wil afvallen, want het bevat maar 20kcal, 0 gram vet, 3 gram eiweit en 2 gram koolhydraten. Kook broccoli liever niet in het water, maar stoom de broccoli in een stoommandje. Daardoor gaan de vitaminen niet verloren. En heel belangrijk is: gooi de stronk niet weg!! In de stronk zit ontzettend veel vitaminen en mineralen en het is zonde als je die aan de prullenbak geeft. 



Het is dus heel belangrijk om eens per week broccolil te eten. Hierbij direct een receptje! 

Broccoli met kip (en heel veel andere groente)

Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 1 Broccoli
- 1 Courgette
- 1 Rode paprika
- 1 Ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stuks kipfilet (biologisch)
- Handje geroosterde sesamzaadjes
- Eventueel wat quinoa (150 gram voor 2 personen)

Wat moet je doen?
Maak je er ook quinoa bij? Breng dan 400 milliliter en breng het samen met de quinoa aan de kook. Zet een stoommandje op de pan en doe daar de broccoli in. Zet een deksel op het stoommandje. Als je er met een vork gemakkelijk kan inprikken is de broccoli klaar. Laat de broccoli niet helemaal zacht worden, dan gaan de vitaminen verloren. 

Terwijl de broccoli en quinoa staan te stomen en koken snijd je ui, knoflook, de groenten en kip. Laat wat kokosolie of olijfolie heet worden in een hapjespan en voeg de ui en knoflook toe. Als de ui glazig is doe je de kipfilet er bij. Als de kipfilet gaar is doe je de andere groenten er bij. 

Na ongeveer 12 minuten is de quinoa klaar. Giet af als dat nodig is. Zet de quinoa en broccoli aan de kant en rooster in een pan zonder olie de sesamzaadjes. Dat duurt een paar minuutjes. Dan zijn de kip en groenten ook klaar en kun je opscheppen. 



Ook handig om de volgende dag als lunch mee te nemen :)

Enjoy! 

Bronvermelding:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41781-broccoli-een-superfood.html
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/broccoli_gezondheid_samenvatting1.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten