vrijdag 14 februari 2014

Ingrediënt van de week: kokosolie


Als je suikervrij wil eten dan is kokosolie een echte must have, net zoals een zwarte jeans in modewereld ;) Ik gebruik het voor vanalles, van mijn make-up eraf halen tot cupcakes bakken. Bijna ongeloofwaardig toch?















Een verzadigd vet
Kokosolie is een verzadigd vet en we hebben altijd geleerd dat je verzadigde vetten moet laten staan, maar kokosolie is een uitzondering. Dat is misschien een beetje verwarrend, maar ik zal proberen uit te leggen waarom kokosolie wél gezond is. 

Het verschil is dat kokosolie op een andere manier is samengesteld dan andere verzadigde vetten. Doordat er bepaalde stoffen in kokosolie zit kan de lever het makkelijker afbreken en werkt het goed als je wilt afvallen. 

Een belangrijk verschil is dat veel oliën niet verhit kunnen worden, zoals zonnebloem- en olijfolie. Als de olie verhit wordt dan verbrand de olie en komt er stof vrij die kankerverwekkend is. Kokosolie kan wel verhit worden en verbrandt niet en er komt dan ook geen stofje vrij die je eigenlijk niet wil hebben. Je kan er zelfs frietjes in frituren ;) 

Coconut oil, a plant based saturated fat, is known to have health benefits due its lauric acid. As a chef, I love that it has a high "smoke point" and does not breakdown as quickly as olive oil.






















Twee soorten kokosolie
Er wordt geurende (extra vierge) en ontgeurde kokosolie verkocht. Mijn voorkeur gaat uit naar de geurende kokosolie, omdat bij ontgeurde kokosolie belangrijke stoffen verloren gaan. De geurende of extra vierge kokosolie wordt op een andere manier geperst waardoor alle belangrijkse stoffen wel behouden worden.


Pluspunten
  • Kokosolie bevat laurinezuur wat een positief effect heeft op het cholesterolgehalte
  • Door kokosolie wordt de stofwisseling gestimuleerd
  • Doordat kokosolie weinig calorieën bevat is het handig bij het afvallen 
  • Kokosolie zorgt ervoor dat het hongergevoel verminderd wordt
  • Kokosolie zorgt ervoor dat de schildklier gestimuleerd worden en dat is een belangrijk orgaan voor de stofwisseling
  • Kokosolie is werkzaam tegen schimmels


 Kokosolie als verzorging
Het is altijd een zoektocht naar een betaalbare en goede make-up remover, maar ik heb nu de allerbeste gevonden, namelijk... kokosolie! Wrijf een klein beetje olie op je vingertoppen zodaat het gaat smelten en ga daarmee zachtjes over je ogen. Je ziet er dan uit als een panda, maar als je daarna met een facewash over je gezicht gaat is al je make-up verdwenen. Echt een aanrader! 

Ook voor een droge huid is het geschikt. Je kan het namelijk goed gebruiken als bodylotion, of als handcrème. 

En, als laatste... het is de enige olie die diep in je haar doordringt. De kokosolie gaat verdere uitdroging tegen, zorgt voor meer volume, beschermt tegen eiwitverlies, en het geeft je haar een mooie glans. Dat bleek uit een onderzoek waar kokosolie met minerale olie en zonnebloemolie werd vergeleken. 

Er is nog veel meer te vertellen over kokosolie, maar dat komt vast nog wel een keer :) De belangrijkste boodschap is in ieder geval: vervang de olijfolie door kokosolie om in te bakken! 


Bakken met kokosolie
Je kan kokosolie ook gebruiken als vervanger voor boter om bijvoorbeeld cupcakes te maken. Bekijk mijn recept hoe je chocolademuffins kan maken met kokosolie :)























Enjoy!

Dominique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten